Choď na obsah Choď na menu
 


Granite Speakers

Úvod
Základná koncepcia reprosústavy je tuhosť, zvuk plný detailov a v neposlednom rade aj profesionálne spracovanie ozvučnice. Týmto, by som chcel ešte raz poďakovať Mariánovi Mózerovi za jeho úsilie, ako aj celému týmu za dobre odvedenú prácu. Reprosústavy sú spracované podľa návrhu M. Janury a K. Sýkory pod názvom Besie 1.

Použité reproduktory
Reproduktory sú od nórskej firmy Seas, ktorá sa už viac ako 50 rokov zaoberá vývojom a výrobou meničov. Výškový reproduktor má označenie 27TFFC, kalotová membrána je vyrobená z materiálu Sonotex používaných v sérii Excel. Majú vynikajúce smerové a antirezonančné vlastnosti. Obsahuje aj prídavnú komoru s malým objemom, ktorá spolu s nízkym deliacim kmitočtom a vyrovnanou frekvenčnou charakteristikou je to pravé pre naše reprosústavy.

Basový reproduktor má označenie G17REX/P, pre výrobu membrány je použitá skelná tkanina napodobňujúca kevlar. Maximálna výchylka je 19mm, priemer cievky 39mm umožňujúca veľký príkon. Veľmi nízkym Q a slušnou citlivosťou sa radí tento reproduktor medzi špičku v danej cenovej kategórií. Oba reproduktory sú osadené v ozvučnici s objemom 15 litrov.

Konštrukcia
Pre výrobu reprosústav sme sa rozhodli použiť čo najtuhší materiál. Od MDF s umelou dyhou sme hneď upustili. Taktiež sa mi nepáčia reprosústavy zlepené z bukasu polepené samolepiacou fóliou. K dlhodobému rozmýšľaniu pri pive sme sa rozhodli pre čiernu žulu, konkrétne ide o typ Nero Assoluto Zimbabwe dovezený z Talianska. Reprosústava sa montovala vo firme, v ktorej spoluautor pracuje. Materiál nie je lacný a výroba je tiež dosť náročná, hlavne prácna. Všetky diely sú odrezané pod 45° a lepené prírodnou živicou. Reprosústava tak vyzerá dokonale ako keby bola z jedného kusa. Všetky otvory a zahĺbenia sa robili na NC stroji, inak to ani nejde. Bedne sú z vnútra natreté asfaltovým náterom o hrúbke 3mm. Celá bedna je vyplnená umelou bavlnou od firmy Visaton. Basreflexový nátrubok je vyvedený na zadnej strane, v hornej polovici reprosústavy, naladený je na 45Hz. WBT konektory sú v spodnej časti reprosústavy.

Výhybka
Je spracovaná podľa návrhu už spomínaných M. Janury a K. Sýkory v programoch LAUD 3 a LspCAD 3.1. Súčiastky použité vo výhybke sú značky Tesla. Myslím, že aj bývalé Československo vedelo a vie vyrábať kvalitné súčiastky, za ktoré sa nemusíme hanbiť ani v ostatných štátoch EU. V našom prípade ide hlavne o kondenzátory. Kondenzátory použité vo výhybke sú výhradne typu MKT, žiadne bipolárne som nepoužil, pretože majú nevýhodu, ktorú nebudem ďalej rozpisovať. Cievky sú navinuté na vzduchovom jadre. Reproduktory sú zapojené vo fáze. Deliaca frekvencia je po doladený 2500Hz.

Zvuk
Zvuk ma ohromil už pri prvých tónoch podaných Everlast - Folsom Prison Blues od legendárneho Jonnyho Casha, pesnička preverila dolné pásmo reprosústav. Od tak malých reprosústav nikto nečakal tak hlboké a hlavne čitateľné spodné pásmo. Mäkké výšky a skvelý priestor dodávajú reprosústavám detailný zvuk. Rockovú hudbu podávajú dravo, komornú s citom.

Záver
Postaviť reprosústavy s kameňa? To nebude dobre hrať! Nebudú zvoniť? A čo hmotnosť? To sú otázky, ktoré sme dostávali na dennom poriadku. Ale vyplatilo sa. Bedničky hrajú ako s medom, ako sa u nás hovorí a vyzerajú super, no nie? Myslím si, že sa nemusia hanbiť rozdať si to s regálovými reprosústavami vyššej cenovej kategórií.

 

Náhľad fotografií zo zložky Granite Speakers

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.